Fırfır nedir TDK?
RUFFLE KELİMESİNİN ANLAMI: Giysi, perde vb. kenarlarına dikilen fırfırlı veya toplanmış süs, farba, volan anlamına gelir. Bu kelime sıklıkla yanlış olarak “frill” olarak yazılır.
Fırdöndü nasıl yazılır TDK?
7. İkinci kelime olan -dı (-di / -du / -dü, -tı / -ti / -tu / -tü) belirli geçmiş zaman ekleriyle oluşturulmuş bileşik kelimelerin yanına yazılır: albastı, ciğerdeldi, çıtkırıldım, dalbastı, firdöndü, gecekondu…
Diyarbakırlı mısın nasıl yazılır?
DİYARBAKIRLI KELİMESİNİN ANLAMI: Diyarbakır ilinden olan kişi anlamına gelir. Büyük harflerle ve ek ek almadan yazılmalıdır. Bu kelime sıklıkla yanlış olarak Diyarbakırlı, diyarbakırlı olarak yazılır.
Arttırır mı artırır mı?
TDK’ya göre artış mı, artış mı? TDK’ya göre “artış” kelimesinin doğru yazımı “artış”tır.
Fırfır ne anlama gelir?
Bir fırfır, en az bir kısmı bir yandan diğer yana kıvrılan ve dönen iki telden yapılmış bir oyuncaktır. Tellerin her iki ucundan çekilip bırakılmasıyla çalınır, bu da orta kısmın tellerin etrafına hızlı ileri geri hareketlerle sarılmasına neden olur ve “firr” “firr” gibi bir ses çıkarır.
Fırfır insan ne demek?
Gözler keskin, bilek hareketleri stratejik ve langırt masası bir satranç tahtası gibi… Ruff, langırt kollarını topa bakmadan amaçsızca ve çok hızlı bir şekilde döndürmek için kullanılan bir tabirdir.
Camgöbeği nasıl yazılır TDK?
İncelenen örnekler arasında, her biri belirsiz isim öbeği yapısında olan cyan, dried rose, melon, sour cherry ve pupil mouth gibi renk adları ilginç icatlardır ve ayrı bir grup oluştururlar. “Color” kelimesinin kullanılmadığı bu tür örneklerde, gerçek anlamından uzaklaşıldığı için yanına ikinci kelime yazılır.
Bilinçaltı nasıl yazılır?
TDK’ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazımı “bilinçaltı”dır. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.
Olağan dışı nasıl yazılır?
8. Dış, iç ve sıradan kelimelerinden oluşan bileşik kelimeler ve terimler ayrı ayrı yazılır: ahlaksız, çağdışı, din dışı, kanunsuz, alışılmadık, yasadışı; ceviz, hafta içi, yerli; sırayla, sonra, ardından, ayrıca, vb.
Bakar mısınız ayrı mı?
Doğru: Bakar mısınız? 18 Ekim 2022
Vaz mı geçtin nasıl yazılır?
TDK’ya göre vazgeçmek mi vazgeçmek mi? TDK’ya göre “vazgeçmek” kelimesinin doğru yazımı “vazgeçmek”tir. Diğer yazılar yanlış kabul edilir. En yaygın yanlış kullanım “aufgeben”dir.
Uyuya mı kaldın nasıl yazılır?
Ayrıca, bileşik fiillerde iki öğe arasına olumsuz bir ekten başka bir öğe eklenemeyeceği kuralının yaygın istisnaları da vardır. Da ve mi öğeleri, yardımcı fiiller -bil- ve -kal-‘den önce kullanılır: can da bilgi, are you sleeping? Cümle ve uyum: Yüklem olarak isimler içeren cümleler nesne almaz.
Cübbe mi cüppe mi?
Ciddiye alıp almamak sizin takdirinize kalmış, ancak TDK Türkçe sözlüğünün 1983’teki 7. baskısında “cüppe” yazıyor, aslı Arapça. Daha sonra TDK sözlüğüne “cübbe” olarak eklendi. Eski TDK. 1987’de Dil Derneği kadrosu tarafından hazırlanan sözlüğe göre doğru Türkçe yazımı ve kullanımı “robe”dir.
Art arda mı ard arda mı?
TDK’ya göre: ardışık mı ardışık mı? Ardışık kelimesinin doğru yazımı “ardışık” olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylamıştır. Ardışık olarak yazmak yanlış olur.
Unvan mı ünvan mı?
Yazımı değiştirilen kelimeler arasında “unvan”, “mütevelli” ve “yeşil zeytin” gibi yaygın kullanılan kelimeler de yer alıyor. Güncellemeye göre, “unvan” kelimesi “unvan” olarak değiştirilirken, “mütevelli” yerine “mütevelli”, “yeşil zeytin” yerine de “yeşil zeytin” ifadelerinin kullanılması kabul edildi.
Fâcir ne demek TDK?
TDK’ya göre facir, günahkârlar ve İslam dininin emirlerini çiğneyen kişiler için kullanılan bir kelimedir.
Fek TDK ne demek?
Fek kelimesi dilimize etimolojik olarak Arapçadan girmiştir. TDK sözlüğüne göre sözlük anlamı “kesmek, ayırmak, sonlandırmak ve bozmak”tır.
Fırıldak nedir TDK?
– Sürekli sözü değişen ve bozan kimse, mecaz anlamda insanlar için kullanılır.
Fırlamak ne demek TDK?
“Firlama” kelimesi aslında halk arasında zayıf bir biçimde kullanılır ve ifade edilir. Bu bağlamda, insanlara atılgan, çok uyanık ve aktif denir ve insanları kolayca aldatabilirler. Ancak, doğrudan anlamıyla, yaramaz veya yaramaz çocuk gibi anlamlar çerçevesinde ele alınır.