İdrar kaçıran biri namaz kılabilir mi?
İdrar tutamama veya başka hastalıklar sebebiyle mesane kullanmak zorunda kalanlar engelli sayılırlar (bk. Kâsânî, Bedâî’, 1/28, 29; Merğinânî, el-Hidaye, 1/34). Hanefi mezhebine göre bu gibi kimseler her vakit abdest alarak namazlarını kılarlar.
İç çamaşıra idrar damlaması namaza engel mi?
İslam, engelli kişilerin dini görevlerini yerine getirebilmeleri için bazı kolaylıklar sağlamıştır. Bu bağlamda, özürlü bir kişinin iç çamaşırına kan, irin, idrar ve irin bulaşması, özür devam ettiği sürece onun namaz kılmasına engel olmayacaktır.
Az çiş varken namaz kılınır mı?
Bu nedenle, namaz sırasında dikkati dağıtacak şeylerden mümkün olduğunca uzak durmak önemlidir. Örneğin, vakit dar değilse, aç bir kimsenin sofra hazırken namaz kılması bu nedenle uygun görülmez. Bu halde namaz kılmak mekruhtur, çünkü tuvalete gitme ihtiyacı, namazda saygıyı engelleyen ve dikkati dağıtan bir etkiye sahiptir.
Ne kadar idrar namaza engel?
Ayrıca abdestin tam olarak yapılmaması ve geriye kalan idrar sızıntısının elbiseye bulaşması ve belli bir miktara (avuç içi kadar bir alana) ulaşması halinde namazın sıhhati bozulur (Mevsılî, el-İhtiyar, 1/31).
Elbiseye idrar sıçrarsa namaz kılınır mı?
Namazın şartlarından biri de necasetten temizlenmektir. El ayası hariç olmak üzere, elbisede, vücutta ve namaz kılmak istenilen yerde kan veya idrar gibi necaset varsa, namaz kılmaktan men edilir. Daha az miktarda necaset ruhsat kapsamındadır ve namaza engel teşkil etmez.
Akıntılı iç çamaşırı ile namaz kılınır mı?
Fıkıh kaynaklarında tercih edilen görüşe göre rutûbetü’l-ferc’in temiz olduğu (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 1/166) ve iç çamaşırına bulaşmasının namaza mani olmadığı belirtilmiştir. Dolayısıyla tampon veya ped kullanma zorunluluğu yoktur.
İdrar sızıntısı abdesti bozar mı?
İdrar kaçırma halinde özür yoksa abdest sahih olmaz. Bunun için idrarın vücuttan tamamen çıkmasını beklemek ve bunu biraz hareket ederek, yürüyerek veya öksürerek yapmak gerekir (İbn Abidîn, Reddü’l-muhtar, 1, 344-345).
Klozetten sıçrayan su necis mi?
Abdest ve gusülde kullanılan suya “ma-i musta’mel” (kullanılmış su) denir. “Kullanılmış su”, şer’î kirliliği (hades) giderme özelliğini kaybetmiş olsa bile necis sayılmaz. Bu sebeple bu tür su ulaştığı yeri kirletmez (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/16).
Mezi bulaşmış çamaşırla namaz kılınır mı?
Allah’a hamd olsun. Birincisi: Mezi, şehvetli arzu gerçekleştiğinde yapışkan bir sıvı akar. Bu sıvı necistir ve abdesti bozar. Ancak, eğer kirlilik küçükse, o zaman özel bölgeleri yıkamak ve elbiseye su serpmek yeterlidir.
Taharetsiz namaz olur mu?
Mesele 25: Namazda ve küçük pisliklerden temizlenmeyi gerektiren her ibadette abdest almak farzdır. Abdesti olmayan bir kimsenin, vücudunun herhangi bir yerini Kur’an satırına dokunması caiz değildir.
Makatta kaka kalması abdesti bozar mı?
Bir kimse tuvaletten sonra temizlenip abdest alsa, abdestli olduğu varsayılır; ancak abdesti bozan bir şeyin varlığından emin olunursa, bu şey varsayımı ortadan kaldıracak kadar güçlü olsa bile, abdesti bozulmaz.
Gaz tutmak abdesti bozar mı?
Hades (abdestin bozulması) ancak kişi önden ve arkadan düzgün ve düz bir şekilde çıktığından emin olursa meydana gelebilir. Midede şişkinlik hissi, bir şey çıkmadığı sürece abdesti bozan bir şey değildir.
Sürekli idrar kaçıran biri namaz kılabilir mi?
İdrarın sürekli akışı, mesanede toplanan sıvının hemen dışarı akmasını sağlar. Bu durumda uygun zamanda abdest alır, özel bölgelerine koruyucu bir peçete veya bez parçası koyar ve namazını kılar. Bir şey çıksa bile, bu durumda ona zarar vermez.
Gaz çıkardıktan sonra taharet gerekir mi?
“Sizden biriniz namazda susarsa (sessiz kalırsa) namazı bıraksın, yeniden abdest alsın ve namazını yeniden kılsın.” (Ebu Davud; Hadis No.: 205. Tirmizi; Hadis No.: 1164.
Adetliyken giyilen kıyafetle namaz olur mu?
Namazda kadının elleri, yüzü ve ayakları dışında bütün bedeni mahremdir (Mevsili, el-İhtiyar, İstanbul, ts. I, 46). Bu sebeple vücut hatlarını ve tenini belli etmeyecek bir elbise ile namaz kılmalıdırlar.
İdrar sızması abdesti bozar mı?
İdrar kaçırma halinde özür yoksa abdest sahih olmaz. Bunun için idrarın vücuttan tamamen çıkmasını beklemek ve bunu biraz hareket ederek, yürüyerek veya öksürerek yapmak gerekir (İbn Abidîn, Reddü’l-muhtar, 1, 344-345).
Altına işeyen namaz kılabilir mi?
İstemsizce idrar kaçıran kişi, idrarın yayılmasını önleyen bir bez veya benzeri bir şey giymelidir. Ürünleri kullanmalıdır. Daha sonra her namaz için abdest alınır. Her namaz için abdest almak sorunluysa, öğle ve ikindi namazları ile akşam ve yatsı namazları birlikte kılınabilir.
Mezi bulaşmış çamaşırla namaz kılınır mı?
Allah’a hamd olsun. Birincisi: Mezi, şehvetli arzu gerçekleştiğinde yapışkan bir sıvı akar. Bu sıvı necistir ve abdesti bozar. Ancak, eğer kirlilik küçükse, o zaman özel bölgeleri yıkamak ve elbiseye su serpmek yeterlidir.
Hangi durumda özür sahibi olunur?
Abdesti bozan sürekli bedensel hastalıklara, örneğin; devamlı burun kanaması, idrar tutamama, devamlı kusma, gaz çıkarma, yaradan devamlı kan ve akıntı gelmesi, kadınlarda istihaza gibi durumlara özür, böyle bir özürü olan kişilere de özürlü denir (Kâsânî, Bedâî’, 1/28, 29; Merğinânî, el-Hidaye, 1/34;